Waarom willen mannen alles in controle houden

person tattoo on wrist

Alles onder controle Alfred?
Deze gevleugelde vraag krijg ik nog regelmatig. Ik voel mij altijd aangesproken door deze vraag. En dan ga ik twijfelen. Aan mijzelf. Ben ik wel in-controle? Hoe weet je zeker dat je in-controle bent? En ergens weet ik dat in-controle zijn, fictie is. En toch. Je zoekt naar een gevoel van zeker-zijn. Alsof je niet zonder dat gevoel verder kan. Zo grijpt het controle-virus steeds dieper in ons leven.

Op je werk krijg je waardering wanneer je alles onder controle hebt. Zelfs bij een onzichtbare virus, proberen wij grip houden op alles. Door zoveel mogelijk te doen en te bedenken.
En wanneer leef je pas echt?

In deze blog komen de volgende punten aan de orde

Mannen houden van controle

Wij mannen zijn ook controle-freaks bij uitstek. Vooral als het gaat om macht, geld of je gezondheid. Zo ‘kopen’ wij onze controle of zekerheid. Van reisverzekering, stappentellers, winterbanden of de extra garantie voor je nieuwe auto. Wij laten niets aan het toeval over.

Beste mannen, wij houden zekerheid.

Waarom eigenlijk?
Niet dat controle altijd zo fijn is. Nee, wij hebben moeite met gebrek aan controle. Dat voelt als angst. Angst dus. Je bent bang om de regie over je werk en leven te verliezen.
Daarom zijn mannen verzot op zekerheid.
Alles wordt voorspelbaar. Zo lijkt het. En dan krijg je toch een nat pak. En boos kijk je naar de buienradar op je mobiel.

Controleverlies = angst

Controleverlies is de oorzaak van onze angst. Het angstgevoel is ons controleverlies. Bij verlies aan controle ervaar je angst. Wat moet ik doen? Ben ik wel of niet besmet? En dan ga je toiletpapier kopen, of harder werken. Het doel van de angst is controle te verwerven. Je verlangt naar controle, omdat je bang bent om te falen. Als je faalt dan verlies je de grip.

Ben je gevoelig voor prestatiedruk en waardering, dan wil je graag hard werken, om niet te falen. Dit is de grootste ‘boosdoener’ van vele mannen met een burn-out.

Controle is een gevoel

Zoals ik al schreef. In-controle zijn is een illusie. De wereld om ons heen kan je nooit beheersen, voorspellen of plannen. Een ongeluk, een virus of een regenbui kan je niet altijd zien aankomen. Dat maakt de wereld ook best wel angstig. De wetenschap dat er altijd iets kan gebeuren.

De deur uitgaan zonder je telefoon durven wij niet. Want stel je eens voor. Je raakt de weg kwijt of je mist de trein. Dwangmatig zoek je naar je mobiel. Zo krijg je het gevoel van controle terug.

Wat vertelt je lijf hierover

Onderdrukking van controleverlies veroorzaakt verstarring in het lijf. Dit wordt opgemerkt door o.a. het bindweefsel. Je spieren, gewrichten en andere weefsels zijn verbonden met bindweefsel. Het bindweefsel helpt o.a. bij het doorbloeden van je spieren en organen. Verkleefd dit. Dan stagneert het plaatselijk. Dan krijg je spierpijn of andere spanningsklachten. Zo vertelt je lichaam iets wat zich onbewust in je hoofd gebeurt.

Loslaten van controle

Om los te laten, moet je het eerst goed vasthouden. In dit geval. Jouw angst.

En wij mannen geven het niet graag toe. Dat je ook angstig kan én mag zijn.

Het is een paradox. Loslaten is eenvoudig, maar moeilijk. Laat los dat je in-controle wil zijn. Dus neem je angst om grip te verliezen voor lief. Het is oké, dat jij het even niet meer weet.

Accepteer jezelf, je angst en je leven. Eenvoudiger kan het niet. En toch. Kies ik als man liever voor duidelijkheid. Weten waaraan je toe bent. Ik ben niet zo avonturier. Maar ik heb zelf ervaren dat je gerust niet alles hoeft te weten.

Het leven is niet angstig, dus laat het los. Je hebt niets te verliezen. Alleen je leven terug te winnen.

Heb jij moeite met controle loslaten? Mentaal, lichamelijk of gevoelsmatig?
Neem contact met mij op voor een afspraak. Massagetherapie helpt om om vastzittende controle-mechanisme beter te begrijpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *